Category Archives: Artikel

SELAMAT HARI GURU : 1ASPIRASI, 1AGENDA

Assalamualaikum WBT,   Semua Guru Malaysia mempunyai satu aspirasi untuk membangunkan system pendidikan berkualiti bertaraf dunia seperti yang dihasratkan dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025. Adalah menjadi tanggungjawab semua guru kearah melahirkan murid yang mempunyai enam aspirasi iaitu berpengetahuan, … Continue reading

Posted in Artikel | 1 Comment

Hentikan sebar berita palsu

Assalamualaikum WBT, Allah SWT memerintahkan kita untuk menyelidik dahulu setiap perkhabaran yang kita terima kerana ianya boleh jadi tidak benar. Selain itu perlu juga dijelaskan bukti-bukti yang menjadi sandaran bahawa khabar yang akan disampaikan atau disebarkan itu adalah benar bukannya … Continue reading

Posted in Agama, Artikel | Leave a comment

Kenapa Bangla suka jadi krew lori sampah?

Assalamualaikum WBT, Lihat gambar di atas dengan teliti. Apa yang anda lihat? Ini adalah pemandangan biasa dimana lori sampah sedang membuat kutipan sampah dikawasan perumahan yang mana servis ini dibiayai sendiri oleh tuan rumah yang membayar cukai pintu kepada PBT. … Continue reading

Posted in Artikel, Pendedahan | 5 Comments

Penggunaan Kalimah Allah – Suatu Penjelasan.

Assalamualaikum WBT, Agak lama tak update blog ni. Nak ambil feel balik saya copy paste satu coretan yang saya perolehi dari Facebook. “Saya sebenarnya sibuk nak exam ni,jadi online kejap2 je,tapi tiap kali online,soalan sama yang sering menyerang ialah berkenaan … Continue reading

Posted in Agama, Artikel | 1 Comment

Fungsi Hashtag #

Assalamualaikum WBT, Bagi pengguna twitter lambang diatas tentu sudah sinonim dengan anda semua. Tapi bagi yang tidak mempunyai akaun twitter lambang diatas mungkin agak ganjil dan untuk apa perlunya diletak diawal perkataan. Contohnya #hashtag.

Posted in Artikel, Tips | 6 Comments

Erti sebuah persahabatan

Assalamualaikum WBT, Persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran .Mencari sahabat sejati bukannya mudah. Ramai yang bersama berkongsi suka, namun kurang yang ingin … Continue reading

Posted in Artikel | Leave a comment

Beraya dengan Chicken Pox

Assalamualaikum WBT, Sehari sebelum raya, Aliff Safiuddin (hero aku yang bongsu) timbul bintik-bintik dimuka. Ingatkan kena gigit nyamuk. Rupa-rupanya bila dibawa ke klinik doktor mengesahkan ianya Chicken Pox. Jadi beraya kami sekeluarga dirumah sahaja. Mujur rumah-rumah wajib dikunjungi sempat kami … Continue reading

Posted in Artikel, Hari Raya | Leave a comment

Murid sekolah dengan telefon bimbit

Assalamualaikum WBT, Semua pelajar berkemungkinan akan dibenarkan untuk membawa telefon bimbit ke sekolah pada tahun depan. Ini sekaligus menyebabkan pekeliling yang telah dikeluarkan oleh Kementerian Pelajaran pada Mac 2009 terbatal secara automatik. Namun begitu perkara yang masih diperingkat draf cadangan … Continue reading

Posted in Artikel | Leave a comment

Harga rokok bakal naik

Assalamualaikum WBT, Duti eksais tembakau dijangka dinaikkan tiga sen sebelum pembentangan bajet tahun ini. Jangkaan kenaikan itu mengambil kira data terdahulu dan beberapa hasil kajian Laporan Kawalan Tembakau ASEAN yang diterbitkan bulan lalu.Menurut penganalisis, berdasarkan anggaran kenaikan duti cukai itu … Continue reading

Posted in Artikel, Tips | 2 Comments

Solat Jumaat hari Sabtu?

Assalamualaikum WBT, Kerja giler. Dah nama pun solat Jumaat kenapa nak dibuat pada hari Sabtu. Apa punya sengal la dorang ni.

Posted in Artikel, Pendedahan | Leave a comment