Category Archives: Tips

Jangan jadi orang rajin yang pemalas & kedekut.

Assalamualaikum WBT, “Selipar jamban saya hilang disyaki dicuri oleh Alien. Jika terjumpa sila hubungi saya ditalian 0123456789” Susah sangat ke nak hubungi nombor tertera tanya dulu sama ada selipar jambannya sudah dijumpai atau belum. Jika susah maka tak perlu viralkan. … Continue reading

Posted in Tips | Leave a comment

FIKIR DULU SEBELUM BUAT

  Assalamualaikum WBT, Fikir Dulu Sebelum Buat. 4 patah perkataan sahaja. Namun memberi satu maksud yang sangat besar dan mampu menjadikan kita insan yang sangat cemerlang dunia dan akhirat. Fikir yang ingin saya sampaikan disini ialah setiap perbuatan yang ingin … Continue reading

Posted in Agama, Tips | Leave a comment

Tips dari seorang juruterbang cara untuk menemui #MH370

  Assalamualaikum WBT, Berikut adalah tips dari bekas Juruterbang MAS yang bertanggungjawab membawa pulang BOEING 777 ke Malaysia pada 2002. Semoga jadi panduan kita semua.

Posted in Agama, Tips, Tragedi | 3 Comments

Senarai bengkel kereta milik Islam di sekitar Lembah Klang.

Assalamualaikum WBT, Daripada pengalaman seorang rakan, maintenance dan services kereta dan aircond kereta adalah salah satu perniagaan yang mana paling banyak penipuan dan ‘spelet’ berlaku. Berikut adalah senarai workshop dan service centre Melayu/Islam yang pastinya ada iman walaupun sebesar debu … Continue reading

Posted in Pengalaman, Tips | 24 Comments

Meluncur ais di I-City Snow Walk

Assalamualaikum WBT, Jika berkunjung ke I-City di Shah Alam, adalah sesuatu yang tidak lengkap jika tidak masuk bermain salji dan meluncur ais di I-City Snow Walk. Walaupun tiket bayaran masuk agak mahal, namun rasa agak berbaloi merasai suasana sebenar musim … Continue reading

Posted in Keluarga, Santai, Tips, Video | Leave a comment

Jambatan Runtuh di Cyberjaya – Laluan dibuka seperti biasa

  Assalamualaikum WBT, Gambar diatas saya tweet pada jam 1.08 pm kira-kira beberapa minit selepas kejadian jambatan tersebut runtuh. Lihat DISINI. Gambar tersebut terus banyak digunakan di laman-laman FB dan menerima lebih 400 retweet. Dah macam retis pun ada jugak … Continue reading

Posted in Tips, Tragedi | Leave a comment

Fungsi Hashtag #

Assalamualaikum WBT, Bagi pengguna twitter lambang diatas tentu sudah sinonim dengan anda semua. Tapi bagi yang tidak mempunyai akaun twitter lambang diatas mungkin agak ganjil dan untuk apa perlunya diletak diawal perkataan. Contohnya #hashtag.

Posted in Artikel, Tips | 6 Comments

Sindiket Penipuan Masih Aktif

Assalamualaikum WBT, Baru sahaja buka FB dan terlihat status seorang rakan Telekom m’sia baru kol aku tanya bila nk bayar bil tertunggak sebanyak RM3823.40 utk talian berdaftar pakaj unifi Vip….beralamat 23 jln prima Saujana 47100 puchong..no ic ngan name aku … Continue reading

Posted in Pendedahan, Tips | 5 Comments

Minuman berpotensi menyebabkan serangan jantung

Assalamualaikum WBT. Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung … Masyarakat Cina dan Jepun minum minuman panas ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Posted in Tips | Leave a comment

Harga rokok bakal naik

Assalamualaikum WBT, Duti eksais tembakau dijangka dinaikkan tiga sen sebelum pembentangan bajet tahun ini. Jangkaan kenaikan itu mengambil kira data terdahulu dan beberapa hasil kajian Laporan Kawalan Tembakau ASEAN yang diterbitkan bulan lalu.Menurut penganalisis, berdasarkan anggaran kenaikan duti cukai itu … Continue reading

Posted in Artikel, Tips | 2 Comments