Jalan-jalan di Bandung

Assalamualaikum WBT,
Lama dah nak share dengan kawan-kawan pengalaman makan angin di Bandung, Indonesia. Satu percutian yang menyeronokkan terutamanya bagi kaum ibu. Memang isteri aku dah request lama nak ke Bandung. Mula-mula dia minta izin nak ke sana dengan kawan-kawannya. Kerana sifat cemburu aku yang memang agak tebal (tapi isteri aku tak perasan), maka tak sanggup aku lepaskan dia berjalan dengan kawan-kawannya. 
Jadi untuk menunaikan hajatnya yang sekian lama terpendam maka tertunailah sudah pada cuti persekolahan yang lepas. Kami kesana pada 10-13 Disember 2010. 4 hari 3 malam. Flight dari sini jam 12.10 tengahhari dan kami tiba disana lebih kurang jam 2.00 petang  kalau tak silap. Sampai disana supir yang kami tempah sedia menunggu. Dengan bayaran sebanyak Rp500,000 bagi satu hari perkhidmatan tanpa limit masa, dengan menggunakan Kijang aku rasa berbaloi dan selesa dengan supir aku ni.
Dari airport terus saja check in dulu di hotel penginapan kami di Aston Braga. Aku ambil apartment 2 bilik dengan kadar harga Rp825,000. Kalau ikut rate sebenar Rp1,025,000 semalam. Tapi booking dibuat atas nama supir maka sebab itulah murah. Jimat Rp200,000. 
Pemandangan dari bilik hotel Aston Braga

Sungguh padat Kota Bandung ni
Selesai solat jamak takhir dan puas berehat kami keluar mencari makanan. Supir mencadangkan kami ke restoran seafood antara yang terbaik di Bandung katanya. 
Didepan Pondok Persanggahan (restoran seafood)
Simple sahaja kedainya. Tapi oklah. Boleh tahan. Harganya pun boleh tahan. Kemudian kami bersiar-siar melawat sekitar Bandung diwaktu malam. Melihat factory-factory outlet yang ada di Bandung. Nak turun malas sebab anak-anak pun semua dah tertidur kepenatan dan kekenyangan.
Hari kedua selepas sarapan kami terus menuju ke Gunung Tangkuban Parahu salah satu tempat yang mesti dikunjungi jika ke Bandung. Ada kawah gunung berapi yang masih aktif lagi disini.
Siapa yang pernah kesini gambar ni mesti ada punya :)

Kawah gunung berapi. Berasap lagi tu.
Tapi aku tokleh lama-lama kat situ melihat pemandangan yang cantik sebab kesejukan. Orang lain semua pakai sweater. Kami anak beranak selamba je tak pakai sweater. Memang sejuk kat sini. Disamping penjual-penjual barang-barang cenderamata yang sentiasa mengekori kami dalam 8-10 orang ramainya membuatkan kami rimas. Nasihat saya jika kesini jangan terpengaruh nak beli cenderamata yang ditawarkan. Mahal harganya.
Kemudian kami terus menuju ke Pasar Baru tempat membeli belah yang mesti dikunjungi. 
Dirakam sewaktu turun dari Gunung Tangkuban Parahu
Kalau di sini macam Nilai 3 kot. Bezanya Pasar baru adalah sebuah kompleks. Semua barang ada disini daripada kain, telekung, karpet, handphone dan macam-macam lah.
Di luar Pasar Baru

Dalam Pasar Baru
Kalau dah nama orang perempuan, memang aktiviti membeli belah ni adalah aktiviti kegemaran mereka. Dengan kain telekung yang harganya jauh berbeza dengan di Malaysia dan kain-kain yang bermutu dengan harga yang buat orang perempuan ni macam nak beli satu Pasar Baru tu gamaknya. Hehehe. Jangan marah ye orang perempuan. Kalau dah duduk kat Pasar Baru memang tak kemana dah. Solat, makan semua disini. 
Hari ketiga kami teruskan penjelajahan dari satu factory oultlet ke satu factory outlet. Cadangan yang nak ke Bandung antara factory outlet yang mesti dikunjungi ialah For Men (barangan lelaki), Sahara (baju utk muslimah ada disini), Oasis, Terminal Tas (barangan kulit), Secret (baju budak cantik2), Heritage, Rumah Mode, Summit dan kalau nak dapatkan jeans kena pergi ke Toko Tiga. Yang lain-lain kalau tak pergi pun takpe. Dari pagi ke malam pun tak abis nak jelajah semua. 
Ular jual tepi jalan je

Ala-ala Petaling Street kat sini ialah Chibaduyut. Disebabkan kesesakan yang luar biasa seperti gambar diatas kami terpaksa berpatah balik. Malamnya supir nak bawa kami pergi makan di Kampung Daun. Restoran terbaik di Indonesia. Memang menarik tempatnya. Walaupun harga makanannya bawah sikit je dari harga hotel, tapi berbaloi sebab suasananya sungguh nyaman dan berlainan sekali. Sepatutnya tempat ini dikunjungi pada waktu siang kerana malam tak dapat nak lihat keseluruhan pemandangan. Yang mana kita akan melalui dikebun-kebun sayur dan ladang-ladang strawberry.
Standby nak makan
Nasi goreng kampung daun. 

Hari keempat kami akan balik ke Malaysia. Kami check out dari hotel jam 9.00 pagi walaupun flight lebih kurang jam 3.00 petang waktu tempatan kerana kami nak cari kek pula. Kartika Sari pilihan kami. Kami bersarapan dengan bakso terbaik di Bandung dan sempat menjamah makanan tengahhari dengan  makanan Padang sebelum pergi ke airport.

Terbaik!!!
Jangan cuit lauk yang kita taknak.

Itulah pengalaman kami sekeluarga berjalan-jalan ke Bandung. Bandung sememangnya antara destinasi pilihan ramai rakyat Malaysia kerana suasananya yang nyaman dan majoriti penduduknya beragama Islam. Keramahan penduduknya juga membuatkan kami senang dan membuatkan kami terasa ingin sekali lagi ke Bandung. Pada yang nak ke Bandung, selamat bercuti… Moga pengalaman ini membantu perjalanan anda.

Update : Atas permintaan ramai yang bertanya disini saya letakkan nombor telefon supir disana (Heru – +628179130078)

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

31 Responses to Jalan-jalan di Bandung

  1. Hasmizal says:

    seronok yer.. sekali sekala melihat tempat orang dan mendapat pengalaman baru…

  2. Piasara says:

    “Alhamdulillah,berjalan-jalan makan angin dengan keluarga lebih bermakna.Bestnya dapat melihat negara org.Tentu banyak barang di shopping org rumah tu yer..?”

  3. Liburan jalan-jalan sangat mengasyikkan

  4. azwandengkil says:

    Hasmizal: Memang seronok sampai berjuta-juta abis :)
    Piasara : Sampai kena beli bag baru la disana
    Obat : Bandung mmg asyik.

  5. anne says:

    seronok dapat tengok tempat orang. (^^)

  6. mykhalis says:

    seronok baca pengalaman orang berjalan.. nie bersemangat nak kumpul duit nak pergi nie..

  7. Anonymous says:

    Akum;

    Saya selalu juga ke Indonesia. Supir tu OK ke. Siapa nama dia? Boleh tak bagitahu saya contact supir itu. cheshar@yahoo.com

  8. Anonymous says:

    assalamulaikum wbt,

    sy nk ke bandung pa bln 11/2011 nati. boleh dptkn no cntact supir tersebut : debok85@yahoo.com.

    terima kasih.

  9. deni says:

    good…. mantaps nih informasi… kapan ke bandung lagi bang, ntar saya tungguin di belokan pasar baru… he3…. salam dari bandung buat warga malaysia…

  10. yan says:

    boleh sy dapatkan ctc no supir jugak??? emel dian1838@yahoo.com…. tq…

  11. kak zmah says:

    Bagusnya ,,,detail akak pergi dulu tak sedetail ini catatan…sampai nama hotel pun dah lupa

  12. sue says:

    boleh dapatkan nama supir? emel ke shahibbul@gmail.com

    mau ke bandung new year nanti

  13. Anonymous says:

    assalamualaikum,
    supir tu ok tk? boleh dapatkan no kontaknya dan tolong emailkan ke sanuankkg@yahoo.com Saya nak ke Bandung 20/1/2012ni. Tq.

  14. Anonymous says:

    assalamualaikum…boleh sy dapat kan juga cntact no supir tu?..ni email sy princessamiodarone@yahoo.com

    saya nak ke sana bawa fmly bercuti..

  15. Anonymous says:

    tlg kirimkan no. Supir, Insyaalah Bulan Julai akan kesana.
    norita.matzain@capitaland.com. Terima kasih yea.

  16. Anonymous says:

    seronoknye..dpt info dari anda…saya akan keBandung minggu nih..

  17. zul says:

    tq info. akan g 1-5/5/2012

  18. Love Razila says:

    Teringin juga ke Bandung but takut xtahan dugaan bershopping. Ahaks…gamaknyer kalau worthit the price maunyer 5k melayang xterasa :( – Tapi one day maybe kene pi ke sana gak, merasai kebest-an seperti kawan2 yg pernah ke Bandung :)

  19. Anonymous says:

    assalammualikum..
    bole emailkan ke darling7501@yahoo.com.my contact number pak supir tu or email add kot ada…
    ada contact hotal ker apartment ker??bole share ngan saya..sya nk ke sana jugak nie 1st time nk pi..

    musda…

  20. pali ss says:

    salam, kak, sy student malaysia kt bandung ni :)
    Kalau nk sewa kereta boleh la roger sy..

    Ni lebih kurang macam ni : (Centre kereta di Bandung)

    DALAM KOTA = Rp350 000(supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp30k parkir, minyak = Rp 70k). Tempat2 seperti FO dago, Riau, Pasar baru. Jadi total ALL IN kereta Rp450-500k (RM161-179) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    Tangkuban perahu lain sket sebab jauh makan minyak lebih = Rp 350 000 (supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp30k parkir, minyak = Rp 100k). Jadi total ALL IN kereta Rp500-550k (RM179-196) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    LUAR KOTA(Jakarta/bogor/puncak/kawah putih) = Rp 400 000 (supir+ mobil) Kalau plus minyak+parkir (Letak je la dulu dalam Rp50k parkir, minyak = Rp 150k, Toll = Rp120k). Jadi total ALL IN kereta Rp700-750k (RM250-268) UNTUK tempoh 15 jam. Dikasi extra 2 jam.

    EXTRA 1 JAM = RM10

    Contact fb/email = parisvanjawa@yahoo.com FADLI

  21. Kita Holidays Travel & Tour Indonesia says:

    Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

  22. aulia says:

    FYI NEED SUPIR IN BANDUNG?

    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013
    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    PAKET MURAH A DALAM KOTA : RP 450.000 / 136 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH B LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH C CIWIDEY : RP 600.000 / 182 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH D GARUT : RP 700.000 / 213 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    PAKET MURAH E JAKARTA – BANDUNG : RP 800.000 / 243 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > PLUS TOL / HIGHWAY TAX
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

    NEED HOME STAY
    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT / 273 RM
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS TIP DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY

    CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
    WhatsApp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com
    PIN BB : 28914414 / aul
    cp : aulia

  23. BANDUNG CAR RENTAL

    Bandung Jakarta Car Rental, Drop Off Bandung Airport, Drop Off Jakarta Airport
    We offer good and comfortable car for rent with experience and friendly driver in handling traveler. Mutiara Bandung rent cars offer some packages for hire local car which you can go anywhere in Bandung.

    You can visit some interesting places in Bandung by using our service that provide car that reserved for rent in Bandung, and you can select appropriate car for you use in Bandung. You only write email to us or contact us, our driver with car that you need will pick up you everywhere in Bandung.

    Bandung Car Rental help you to explore Bandung City, place for shop in Bandung, place to eat and see view in Bandung, our guide will help you explore Bandung City. And bring sweet memory.

    Enjoy your journey and bring sweet memory with us mutiara Bandung Car Rental Divisions

    If you have any question, don’t hesitate to contact me by email sms or call.
    Our Contact Number +62 858 6137 8328 (whats app ready) or email : tonybandung@smartfren.blackberry.com

    Car + Driver + Parking + tol + driver meals ( all in package ) Bandung In Town

    Car Type Daily/14 hours
    Suzuki APV (7seat) IDR 450,000

    Toyota Avanza (6seat) IDR 450,000

    Toyota Innova (7seat) IDR 600,000

    KIA Pregio (10seat) IDR 650,000

    Isuzu Elf (11-15 seater) IDR 750,000

    Isuzu Elf Long 16 seater IDR 950,000

    *all in packages included driver,petrol,toll,parking,driver meal.

    Jakarta Airport – Bandung
    Car Type Daily/14 hours
    Suzuki APV IDR 650,000
    Toyota Avanza IDR 650,000
    Toyota Innova IDR 750,000
    KIA Pregio IDR 900,000
    Isuzu Elf 12 seater IDR 1,000,000
    Isuzu elf Long 16 seater IDR 1,200,000

    *all in packages included driver,petrol,toll,parking,driver meal.

    Bandung Drivers are Ready to Travel with You. Bandung driver is based in Bandung. The drivers are ready to receive many orders. They can provide many type of cars. From small medium minivan until big bus. The price of the cars can be previewed in complete car price. The price includes car, driver, petrol, parking and toll. Most of Bandung drivers know little English. Perhaps you need an English speaking guide too. Bandung driver could provide your needs during traveling. Even for meal package. With Bandung Driver you pay only price for car renting, driver service and petrol in one price. You could also pay only car and driver without petrol if you want.Anything that is not mentioned here can be discussed further via email if you need different destination. an English speaking driver who knows Bandung well
    You can discuss about where to go and finding hotel that you like when arriving in Bandung. Don’t hesitate to contact us espescially if you are first time in Bandung.

    The cheapest price to hire driver in Bandung is 450,000 IDR. It is for Bandung city tour. The price includes driver, petrol, toll, Parking, driver meals and etc. You pay directly to the driver when you are sitting in the car. It means payment is in first day of tour. You can pay also at the end of tour. Sometimes at the end of the day.

    Regarding to car booking confirmation we need your flight detail/number or hotel name where you stay in Bandung. We trust our clients. When you say that car booking for certain date is confirmed, then it is confirmed. We don’t need downpayment. Please remember that We will pick you up if you say that car booking is confirmed.

    CALL/ hubungi /sms /nego / free konsultasi :
    HP / SMS / CALL : +62 858 6137 8328
    office phone : +62 8888 9177 00
    WHATSAPP : 0858 6137 8328
    pin blackberry : 30d1 82f0
    email : tonybandung@smartfren.blackberry.com
    tony transport bandung recently posted..Come Join With Us, HolyLand Tour to ISRAEL USD 2750My Profile

  24. Bandung emang asyik, banyak tempat wisata yang bisa kita kunjungi mulai dari wisata kuliner, wisata belanja dan wisata alam yang menarik, aku sering berlibur ke bandung
    villa di puncak recently posted..Villa Melati Boutique PuncakMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge